האם פוסט מכפיש בפייסבוק נחשב להוצאת דיבה?
רשת הפייסבוק נתנה במה חופשית לכל אחד. הרבה דברים טובים יכולים להיכתב בפייסבוק. אך לצערנו, יכולים גם להיכתב פוסטים פוגעניים ומכפישים בפייסבוק. אחת מתופעות ההשמצה הנפוצות ביותר בפייסבוק – היא תופעת ה"שיימינג" (שלא פעם הציפה את הצורך בסיוע של עו"ד תביעה ייצוגית). באופן כללי, החוק מבדיל בין דברי ביקורת הנכתבו לתועלת, לבין פרסום מכפיש שאין בו תועלת.
"הוצאת דיבה" – פרסום דברים שאינם אמת.
מה ההבדל בין "לשון הרע", לבין "הוצאת דיבה"? בדברי "לשון הרע", מתפרסמים דברים שהם אמת. אך בהוצאת "דיבה", מתפרסמים דברים שמתבררים כלא נכונים, או כלא מדויקים. לכן, יש להבדיל בין פוסט בפייסבוק שמופצים בו דברים מכפישים שקריים, לבין פוסט שכתובים בו דברים מכפישים שהם אמת.
מה רמת החשיפה של הפוסט?
שופטים נוטים להחמיר בתביעות לשון הרע על פרסום בפוסטים- בגלל החשיפה הגבוהה של הפוסט. רשת הפייסבוק הינה רשת כלל עולמית. כל פוסט המועלה בפייסבוק, יכול להיחשף למאות אנשים. ולכן כל תוכן מזיק ומשפיל הנכתב בפייסבוק, יכול לפגוע באופן מיידי. יש לזכור- שלפעמים נעשים שיתופים לפוסט בפייסבוק, וכך גדלה רמת החשיפה. ולכן, מומלץ לחשוב היטב לפני שמנסחים פוסט מכפיש.
חשבו פעמיים האם לכתוב ביקורת על שירות גרוע בפייסבוק!
לרבים מאתנו יש נטייה לפרסם בפייסבוק שירות גרוע שקיבלו. אולם הם אינם מודעים לכך שהם חושפים את עצמם לתביעת לשון הרע שהוגשה נגדם. לכן, עדיף לשלוח מכתב לנותן השירות ולדרוש פיצוי. במקרה שנותן השירות לא מתייחס למכתב- אפשר לגשת ל"תביעות קטנות", ולתבוע את נותן השירות על "עוגמת נפש". לפעמים, דווקא תביעה זו תשמש יותר כגורם הרתעה לנותן השירות, מאשר פרסום מכפיש בפייסבוק.
אם אתם כותבים ביקורת- הביאו עובדות מוכחות.
האופן היחידי בו מותר לכתוב דברי ביקורת בפייסבוק, הוא כאשר בפוסט יש הוכחות לדברים הנכתבים. במקרה זה, אפשר לשכנע את בית המשפט שהדברים הנכתבים- הינם לתועלת הציבור. אולם, התיעוד המובא בפייסבוק צריך להיות מדויק, ושלא יחדור לפרטיות שלא לצורך. גם כאשר הביקורת בפייסבוק נחשבת לתועלת- יש לנסח את הפוסט בצורה מכובדת, לכתוב תוכן ענייני ביותר המיועד לתועלת הציבור, ולא לכלול בו דברים פוגעניים.
מתי שיתוף פוסט בפייסבוק ייחשב כהוצאת דיבה?
בתי המשפט מחמירים עם גולשים המשתפים פוסט מכפיש בפייסבוק. אולם, הקביעה תהיה לפי אופי הפוסט ששותף. כאשר יש בפוסט דברים מכפישים הנחשבים כ"הוצאת דיבה", גם גולש שלוחץ על "שתף", עלול להיות מורשע ב"הוצאת דיבה". אולם, כאשר הדברים הכתובים בפוסט אינם נחשבים מבחינה חוקית כ"הוצאת דיבה", גם שיתופם ברחבי הרשת באמצעות כפתור "שתף", לא ייחשבו כהוצאת דיבה. אולם, לחיצה על "לייק" בפוסט, לא תיחשב כדברי לשון הרע.
אל תתמודדו עם שיימינג ברשת לבד!
תופעת השיימינג בפייסבוק, יכולה לקבור שם טוב של אדם. לכן, אם פגעו בכם בפייסבוק באמצעות פוסטים מכפישים, מומלץ לכם להתייעץ עם עורך דין הוצאת דיבה שלומי וינברג. לפעמים, עורך הדין ינסח עבורכם מכתב התרעה, אשר יגרום למפרסם הפוסט להסיר את הפרסום השלילי, ולתת לכם פיצוי. אולם לפעמים יהיה צורך להגיש תביעת דבה נגד כותב הפוסט. עורך דין, ייצג אתכם בצורה הטובה ביותר בבית משפט, וישכנע את השופט לפסוק לטובתכם.
Comments
Comments are closed.