היבטים משפטיים של הקמת חברה
על פי החוק במדינת ישראל, תאגיד נחשב לאישיות משפטית מלאכותית כלומר הקמתה, פעילותה ופירוקה מוסדרים באמצעות החוק. כל תאגיד מכל תחום שהוא חייב לעבור ברישום מנהלי ולא תתכן חברה שאיננה רשומה, עמותה או אגודה שיתופית שאיננה רשומה, אך יחד עם זאת המדינה מכירה בשותפות כללית ובנסיבות אלה כל פעולה משפטית תיערך אל מול השותפים ביחד או לחוד. כאשר עוסקים בהיבטים משפטיים של הקמת חברה, יש כל מיני דברים שניתן וחשוב לקחת בחשבון.
כדי שהחוק יכבד אותנו מבחינה משפטית, תהליך של הקמת חברה חייב לכלול שני מסמכי התאגדות עיקריים:
- תקנון
- הצהרת דירקטורים ראשונים
היבטים משפטיים של הקמת חברה – מבנה החברה
מאין משולש כוחות בראשו אסיפה כללית של בעלי המניות. אסיפה זו מורכבת לפחות מבעל מניות אחד. מתחת לאסיפה הכללית יש את הדירקטוריון, לפחות דירקטור אחד בחברה פרטית וארבעה בחברה ציבורית כאשר שניים מהם חייבים להיות חיצוניים ולבסוף, מנכ“ל. בחברה ציבורית חייב להיות מינוי של מנכ“ל, מה שלא מוגדר כחובה בחברה שהיא פרטית בהגדרה שלה.
עקרונות משפטיים בתהליך הקמת חברה – כדאי לדעת
- שם החברה – בעיקרון על פי החוק, ניתן לבחור כמעט כל שם שאנחנו רוצים, אלא אם כן השם בו אנו מביעים עניין לא קיים כבר או לא דומה מדי לשם שקיים. בנוסף, אין לבחור בשם שמטעה את הציבור בצורה כזו או אחרת או פוגע ברגשות הציבור.
- תקנון – את התקנון הזכרנו בצורה שטחית בתחילת המאמר. בעיקרון מדובר במסמך ראשי וחשוב הקובע עקרונות משפטיים בתהליך הקמת חברה. התקנון יגדיר את העקרונות הבסיסיים של החברה, את המטרות שלה, יכלול את מינוי הדירקטורים, את ההנחיות לגבי המניות בחברה, את ההון העצמי ועוד.
- הסכם מייסדים – אמנם, ניתן לבחור להקים חברת יחיד שבה יהיה רק בעל מניות אחד. לרוב, מדובר בכמה שותפים שהחליטו להקים את החברה ביחד. אמנם אין מדובר במסמך חובה אבל מבחינת היבטים משפטיים של הקמת חברה, הבחירה לנסח מסמך שכזה תקל עלינו מאוד במקרה של חילוקי דעות עתידיים. המסמך יגדיר את תהליכי העבודה בין המייסדים, יפרט את הזכויות והחובות של כל אחד מהם, יגדיר את יחסי הכוחות בין כולם ועוד.
- הלוואות בעלים – לחברה קיימת האפשרות לגייס כסף דרך מכירה של מניות או אגרות חוב בכדי שתוכל לממן את הפעילות העסקית שלה. למשל, חברה הנמצאת בתחילת דרכה או חברה שמנסה לגדול ולהתרחב יכולה לעשות זאת.
לסיכום, טרם מקימים חברה, כדאי להכיר את ההיבטים המשפטיים של הקמת חברה, מה שיקל מאוד על התהליך עבור כל הצדדים.
למידע נוסף לגבי תהליך הקמת חברה אתם מוזמנים ללחוץ על הקישור.
Comments
Comments are closed.